Новини

Список новин

 

Список
новин:

Зустріч Романа Опімаха з Гансом Йокумом Горном та Віктором Гладуном

16 листопада 2017 року відбулася зустріч виконавчого директора Асоціації газовидобувних компаній України Романа Опімаха з новим головою Ради директорів JKX Oil & Gas Гансом Йокумом Горном та генеральним директором СП «Полтавська газонафтова компанія».

Три цікаві факти про видобувну галузь Норвегії від Ганса Горна:

  • Норвегія розпочала розробку нафтогазових покладів у 70-х роках, і, починаючи з 1991 року, накопичення в бюджеті країни, отримані від підприємств видобувної галузі, перевищують трильйони крон.
  • Норвегія є розвиненою країною та одним з найбільших експортерів енергоносіїв у світі. Частка приватних компаній у видобутку перевищує 50 % (дані IHS Markit). При цьому держава бере участь у всіх нових проектах на рівних умовах з партнером, беручи на себе усі ризики та обов’язки інвестувати.
  • На відміну від України та інших країн, що розвиваються, норвезька фіскальна система передбачає додаткове оподаткування прибутку видобувних підприємств. Незважаючи на досить високу ставку такого податку, 50 % , його частка в загальному прибутку підприємства в середньому становить 18 % (дані Deloitte, 2015).

Ганс Йокум Горн, що займає посаду голови Ради директорів з 24 жовтня 2017 року, має ступінь магістра з бухгалтерського обліку та аудиту (Норвезька школа економіки), а також ступінь магістра за програмою MBA (університет Мангейма, Німеччина). Пан Горн є головою норвезької асоціації випускників МВА, а також засновником німецької торгової палати у Росії.

Ганс Йокум працював генеральним директором і головою ради директорів групи «Rendeavour» – найбільшого забудовника міст у Африці, генеральним директором і головою ради директорів «Ренесанс Груп» та директором і головою комітету з аудиту компаній «Уралкалій» та «Єврохім». Також Ганс Йокум Горн був керуючим партнером по Росії / СНД в компанії «Артур Андерсен», у подальшому «Ернст енд Янг».

Пан Горн досить часто виступає радником урядів та місцевих органів влади у країнах СНД та Африки.