Новини

Список новин

 

Список
новин:

Віктор Гладун: ціни на нафту і газ спонукають нас до розвитку

У найстарішій приватній видобувній компанії з іноземним капіталом – «Полтавській газонафтовій компанії» (ПГНК) – знову зміни. Зміни відбулися у головному офісі акціонерів британської JKX Oil & Gas, де рада директорів поповнилася новими членами. «НафтоРинок» дізнався подробиці від виконуючого обов’язки CEO JKX та директора «Полтавської газонафтової компанії» – Віктора Гладуна

Сіренко Олександр

Нафторинок

Вікторе Володимировичу, цього тижня з’явилося повідомлення про зміни у складі Ради директорів JKX. Одразу запитаю про те, що цікавить ринок: уперше невиконавчим членом стала людина з групи «Приват», як це позначиться на роботі Ради директорів та на українській ПГНК зокрема?

Протягом усіх 23 років історії JKX Oil & Gas управління компанією здійснювалося прозоро і з дотриманням усіх вимог лондонської біржі. Рада директорів завжди була незалежною і не підпадала під вплив якогось конкретного акціонера. Так було завжди, і, я сподіваюся, так завжди і буде.

Так, дійсно, у новій раді директорів з’явився Михайло Бакуненко, котрий представляє групу Есlairs (володіє 27% акцій JKX – НР), частина акцій якої належить Ігорю Коломойському або, як прийнято говорити, – групі «Приват». У Раді директорів також представлений інший великий акціонер – Proxima, що володіє 19% акцій компанії і чиї інтереси представляють Володимир Татарчук і Володимир Русінов.

Присутність представників акціонерів у Раді директорів компанії є нормальною практикою. Окрім них за інтересами усіх акціонерів, а особливо міноритарних, слідкують також незалежні директори. Їх у нас на сьогодні троє. Окрім Йокума Горна до нас приєдналися Адріан Коутс (раніше працював невиконавчим директором Regal Petroleum) та Андрій Штирба. Є плани у недалекому майбутньому запросити ще одного незалежного директора. Таким чином, жоден акціонер компанії не буде мати надмірного впливу на прийняття рішень. Ми це побачили 8 грудня, коли призначення набули чинності. Задачу поставив новий голова, Ганс Йокум Горн, – рада має бути збалансованою.

Ганс Йокум Горн перед зборами відвідував Україну. Які у нього враження?

Ганс має різнобічний управлінський досвід у компаніях з різних сфер бізнесу в країнах Європи, СНД, Африки та ін. Нафтову справу він знає з п’ятнадцятирічного досвіду роботи з норвезьким нафтосервісним бізнесом. Він обіймав найвищі керівні посади у групі «Rendeavour», що є найбільшим забудовником міст в Африці, «Ренессанс Групп», у компаніях «Уралкалій» і «Єврохім». Окрім цього, Ганс Йокум Горн був управляючим партнером у компанії «Артур Андерсен» (зараз «Ернст енд Янг») у країнах СНД, тому він добре розуміється на українських реаліях. Помітно, наскільки він відчуває наш ринок, тому задачі зрозумілі – стабілізувати роботу ПГНК і застосувати поєднання нашого та міжнародного досвіду для нарощування видобутку.

Який ваш план розвитку?

Після змін у раді директорів і правлінні, за результатами зборів акціонерів у червні, ми провели технічний аудит програми гідророзривів на чотирьох свердловинах Руденківського родовища. Невдалий результат компанії – технічний та людський фактори і, як наслідок, витрати, змусили змінити підхід до прийняття рішень. Зваживши наявні дані, ми склали новий план розробки наших родовищ з планами розпочати буріння уже в січні 2018 року. Відновлено програму проведення капремонтів свердловин, яку призупиняли влітку для проведення ГРП. Розглядаємо різні варіанти нових проектів.

Окрім того, ми працюємо над новою стратегією продажу. Це, в першу чергу, повний перехід до біржового продажу природного газу. Враховуючи колосальний попит на LPG в Україні і недовантажену інфраструктуру, у планах – збільшити виробництво за рахунок сторонніх поставок сировини для переробки (ШФЛВ).

Хто буде Вам бурити і на яких майданчиках?

Ми вибрали у якості підрядника з буріння компанію «Спецмехсервіс», яка є одним із найпотужніших гравців, представлених в Україні та, напевно, має найбільшу кількість замовлень серед українських бурових компаній. Перші свердловини нового етапу розвитку компанії будуть на Ігнатівському родовищі.

Але це не означає, що ми нічого не робимо на інших родовищах. Ми бачимо серйозний залишковий потенціал на всіх наших головних родовищах: Руденківське, Ігнатівське, Мовчанівське, Новомиколаївське, Єлизаветівське. Тут ми плануємо збільшити ефективність роботи існуючого фонду свердловин та плануємо бурити нові. Також є цікаві об’єкти для геологорозвідки на Єлизаветівській та Заплавській ліцензіях. Окрім того, поступово вирішуються питання стосовно старих свердловин, що належать державним компаніям, але розташовані на наших ділянках.

На сервісні роботи в 2018 році сподіваємося витратити приблизно $7-11 млн. Можливо, більше, якщо вдасться залучити додатковий капітал.

Нові ліцензії, придбання компаній з ліцензіями – що з цього у вашому моніторингу?

Все! Пропозиції є, небагато, але є. Ми готові інвестувати в нові родовища. Розглядаємо можливості придбання нових ліцензій і проведення розвідки. Однак ми очікуємо від держави прозорих і передбачуваних умов для подальшого інвестування, а також стабільності фіскальної політики.

ПГНК – перша приватна компанія, що запустила виробництво LPG. Падіння видобутку позначилося на обсягах виробництва скрапленого газу. Що буде робити компанія, щоб повернути попереднє завантаження установки?

Сьогодні наш завод з виробництва ПБА недовантажений. У 2010 році ми видобували 400 млн м3 газу – під ці обсяги завод і будували. ПГНК сьогодні займає 2,5% українського ринку LPG. У 2017 році ПГНК продавала газ 64 клієнтам (+ 45%).
Безумовно, стратегічно, з точки зору розвитку компанії – необхідне довантаження потужностей. Ми посилюємо комерційний відділ, одне з завдань, яке я ставлю, – підвищити ефективність виробництва.

Чи будуть зміни у торгівлі нафтою, газоконденсатом та природним газом?

Щодо рідких вуглеводнів – ми залишаємося на своєму електронному майданчику. Завдяки електронним торгам ПГНК стала орієнтиром для ринку природного газу – багато компаній використовують наші ціни як відправну точку для формування своєї ціни на торгах. Природний газ найбільш ефективно продається на УЕБ. Недавно ми прийняли рішення продавати весь свій газ на біржовій основі і навіть стали першими, хто зафіксував продаж газу за форвардними контрактами. У планах також вивчити можливість нарощування обсягів за рахунок імпортних поставок. Уважно дивимося на нові біржі – на сьогодні це найбільш ефективний і прозорий механізм. Нагадаю, що торік ми вже імпортували газ, у 2018 році цей напрямок буде розвиватися.

Довідка від «НафтоРинку»:

Акціонерами JKX Oil&Gas є Eclairs Group Limited – 27,47%, Proxima Capital Group – 19,92%, Neptune Invest & Finance Corp. – 12,51%, Glengary Overseas Ltd – 11,42%, Interneft Ltd – 6,6%. Основний актив – ПГНК в Україні, видобуток газу за 11 місяців 2017 року склав 159 млн м3, нафти і газоконденсату – 29 тис. т, ЗВГ – 9 тис. т. Окрім того, JKX має активи в Адигеї (Росія), Угорщині і Словаччині.