Новини

Список новин

 

Список
новин:

ПГНК уклала першу на ринку угоду на поставку природного газу через ОТС-платформу

Київ, 10 вересня 2018 року – СП «Полтавська газонафтова компанія» стала першою приватною газовидобувною компанією, яка уклала угоду на поставку природного газу через OTC-платформу. ОТС-платформа почала працювати на Українській енергетичній біржі з 7-го вересня цього року.

Це перша операція з продажу природного газу через організовану ОТС-платформу, яка була здійснена в Україні. Такий крок, у свою чергу, дає змогу газовидобувним компаніям та трейдерам розширити спектр інструментів біржової торгівлі.

ОТС-платформа – це система електронної торгівлі, яка, базуючись на найкращому європейському досвіді, дозволяє учасникам виставляти власні пропозиції та знаходити покупців. Важливою перевагою системи є автоматизованість функцій підбору контрагентів для укладення максимально ефективної угоди. Також, ОТС-платформа, на відміну від аукціонної системи, може бути інтегрованою в систему щоденного балансування природного газу. Крім того, функціонування цієї платформи сприяє встановленню справжнього цінового індикативу на природний газ.

«На момент укладання угоди на ОТС-платформі ціна серпневого ресурсу сягнула 11 560 грн. Ми вважаємо, що робота платформи сприятиме більш активному використанню подібних інструментів іншими учасниками, адже вона має безпосередній вплив на розвиток інноваційних та прозорих методів укладання угод. Ця угода є першою не тільки для нашої компанії, а й серед усіх газовидобувних підприємств України. Сподіваємося, що це стане ще одним кроком на шляху до створення українського газового хабу», зазначив Генеральний директор ПГНК Віктор Гладун.

Нагадаємо, ПГНК була першою компанією, яка створила власний електронний майданчик e-trade та розпочала продаж вуглеводнів за допомогою цієї платформи, а вже з січня 2017 року здійснила перший продаж частини видобувного об’єму природного газу на торгах Української енергетичної біржі.