Новини

Список новин

 

Список
новин:

СЕО JKX розповів на Українському Газовому Форумі про фактори, що призвели до збільшення видобутку ПГНК та умови для подальшого розвитку індустрії

Віктор Гладун, Генеральний директор групи JKX та СП ПГНК розповів про фактори збільшення видобутку у 2018-2019рр.

Київ, 9 жовтня 2019 – Віктор Гладун, СЕО Групи JKX та СП ПГНК, виступив на п’ятому ювілейному Українському Газовому Форумі.

Основна мета даного заходу – обговорення найактуальніших проблем, та  розроблення пропозицій щодо необхідних реформ у газовому секторі України. Учасниками Форуму були представники влади, бізнесу та експертного середовища.

Віктор Гладун виступив у дискусійній панелі, присвяченій темі енергонезалежності та збільшенню видобутку.  Протягом 2018- 2019 років СП Полтавська газонафтова компанія демонструє тренд до зростання видобутку вуглеводнів. У своїй презентації Генеральний директор ПГНК детально розповів про фактори, які призвели до таких результатів.

СП ПГНК працювала за  трьома основними напрямками. Першим стало  забезпечення доступу до свердловин на ліцензіях ПГНК, що належать до фонду компаній з державною часткою.

«Передусім, ми детально вивчили фонд свердловин у межах наших ліцензій, які належать до фонду компаній із державним капіталом. Це 90 свердловин у власності АТ «Укргазвидобування», НАК «Надра України» й ПАТ «Укрнафта». Ми запустили пілотний проєкт із НАК «Надра України», потім звернулися до УГВ та «Укрнафти», узяли свердловини в оренду, зробили ремонт і отримали притік газу», — розповів гендиректор ПГНК Віктор Гладун.

Такий принцип співробітництва є взаємовигідним: ПГНК інвестує у проведення ремонту, керує процесом, сплачує податки й ренту. Власник свердловини не несе витрат, натомість отримує додатковий прибуток. У результаті компанія відновила 15 свердловин держпідприємств.

Другим напрямком став перегляд й імплементація програми КРС (капітальний ремонт свердловин) та інтенсифікації видобутку свердловин власного фонду.

Фахівці СП ПГНК детально довивчили власний фонд та розробили програму інтенсифікації видобутку. У результаті даної програми ПГНК відновила 17 свердловин із власного фонду та пробурила три бічні стовбури.

Третім напрямком стало відновлення програми буріння нових свердловин. У 2018 році ПГНК пробурила на Єлизаветівському родовищі першу свердловину за кілька років, крім того, компанія провела 3D-сейсміку та інтерпретацію даних. За 2018-2019 роки ПГНК ввела в експлуатацію 4 нові свердловини.

У результаті роботи, у 2018 році приріст видобутку склав 5%, а за 9 місяців 2019 році ПГНК збільшила видобуток всіх вуглеводнів на 51%.

Основним фактором подальшого розвитку галузі  є забезпечення стабільності та незмінності фіскальної системи: «Держава гарантувала протягом наступних 5 років незмінні рентні ставки в розмірі 12% і 6%. Важливо не змінювати правила для інвестицій у буріння», — зазначив Віктор Гладун.

Крім того, з метою створення сприятливих умов для інвестицій в індустрію необхідно забезпечити якісну підготовку ділянок до аукціонів, відкритість геологічної інформації,  умови для співпраці з державними компаніями та подальшу дерегуляцію галузі.