Новини

Список новин

 

Список
новин:

Позиція ПГНК щодо державного регулювання ринку природного газу

СП «Полтавська газонафтова компанія», підприємство з іноземними інвестиціями, що працює в Україні понад 27 років, звертаються до Уряду та Верховної ради України із наполегливим закликом про недопущення незаконного втручання у функціонування ринку природного газу України.

Постановами Кабінетом Міністрів України № 1433, 1435 від 30 грудня 2021 року та №19 від 12 січня 2022 року запроваджено механізми вибіркового регулювання цін на газ. На думку СП ПГНК, вказані Постанови  суперечать чинному законодавству, зокрема, Закону України «Про ринок природного газу», яким закріплений принцип невтручання держави у функціонування ринку природного газу. Цими Постановами на період з 1 січня до 30 квітня 2022 року запроваджено примусову реалізацію в межах 20% природного газу власного видобутку за регульованою ціною з обмеженням ринкової вартості продукції виключно для газовидобувних підприємств приватного сектору.

Проектом Закону «Про внесення змін до Закону України «Про ринок природного газу» №6426-1 від 14 грудня 2021 року пропонується ввести державне регулювання ринку природного газу та встановлення регульованих цін на газ, що зводить нанівець перспективи розвитку галузі, суперечить міжнародно-правовим зобов’язанням України та ставить під загрозу існування вільного ринку природного газу в Україні.

СП ПГНК звертають увагу Уряду та народних депутатів на те, що штучне регулювання ринку природного газу не вирішить проблеми кінцевих споживачів, але спричинить передумови енергетичної кризи в Україні, що, у свою чергу, поглибить економічну кризу.

Запровадження державного регулювання цін на природний газ призведе до зменшення надходжень до бюджетів усіх рівнів, зокрема рентної плати, нарахування якої відбувається на основі імпортного паритету. Запропоновані проектом Закону №6426-1 механізми контролю ринку природного газу матимуть негативний вплив на динаміку видобутку природного газу підприємствами приватного сектору економіки, призведуть до відтоку прямих інвестицій, що, в свою чергу, призведе до скорочення податкових надходжень, робочих місць в секторі та суміжних галузях, а також закріпить імідж України, як країни з нестабільною регуляторною політикою, непрозорими умовами ведення бізнесу, що стане тривожним сигналом для інвесторів.

Вважаємо, що введення прямих державних субсидій для виробників соціально важливих категорій товарів зможе стабілізувати ціни та подолати негативні наслідки енергетичної кризи.

Закликаємо відхилити Проект Закону №6426-1 та відмовитися від вектору запровадження фіксованих цін на реалізацію природного газу та від встановлення дискримінаційних умов господарювання на ринку природного газу.

Віримо в Україну як надійного та відповідального партнера до міжнародних інвесторів.