Новини

Список новин

 

Список
новин:

Полтавська газонафтова компанія відкриває доступ до власної геологічної інформації

СП ПГНК розкрила дані про Єлизаветівське родовище

Київ, 15 листопада 2018 р. – Сьогодні СП «Полтавська газонафтова компанія» (ПГНК) опублікувала на своєму сайті власну геологічну інформацію про Єлизаветівське родовище, таким чином ставши першою газовидобувною компанією в Україні, яка добровільно вирішила оприлюднити такі дані. У результаті цього проекту компанія сподівається створити додатковий стимул для відкриття інформації всіма газодобувними підприємствами, а також продовження масштабної реформи системи надрокористування.

Проект став можливим завдяки оновленню Кабінетом Міністрів України Порядку розпорядження геологічною інформацією. Раніше така інформація була закритою і не могла знаходитись у відкритому безкоштовному цифровому доступі.

«Відкриваючи інформацію про наші родовища, ми сподіваємося стимулювати процес оприлюднення геологічних даних в Україні. По-перше, надання у вільному доступі даних, від історії родовища до детального опису свердловин – це стандартна світова практика. По-друге, протягом усієї історії незалежної України доступ до геологічної інформації супроводжується непрозорими схемами, а ціна за придбання такої інформації часто суттєво завищується.

Ми хочемо продемонструвати, що цей процес може і повинен бути цивілізованим і прозорим. Тому ми почали з себе. Сьогодні ми робимо перший крок до відкритого доступу до геологічної інформації та закликаємо інші компанії підтримати нас у цьому. 

Таким чином ми реалізуємо справді масштабну реформу газовидобувної галузі», – прокоментував Віктор Гладун, Генеральний директор ПГНК.

В якості першого кроку до оприлюднення геологічних даних в Україні ПГНК надала дані про історію Єлизаветівського родовища, включаючи дані про його розробку та буріння, інформацію про наявність сейсмічних досліджень і структурні карти. Документ також містить дані про обсяги видобутку за всю історію родовища, що є дуже важливим для надання йому оцінки. Саме така інформація дозволить зрозуміти перспективність конкретної ділянки, а громадськості – стежити за розробкою надр.

Нагадаємо, 7 листопада 2018 р. Кабінет Міністрів України Постановою №939 від 7 листопада 2018 року лібералізував порядок розпорядження геологічною інформацією.