Новини

Список новин

 

Список
новин:

Представники ПГНК виступили на Odesa Offshore Conference

Одеса, 20 вересня 2018 року – Сьогодні представники Полтавської газонафтової компанії (ПГНК) взяли участь у галузевій конференції Odesa Offshore Conference. На першій панелі спікером виступив Генеральний директор ПГНК Віктор Гладун, який присвятив свою презентацію співпраці приватних і державних компаній, проаналізував стан українського газовидобутку у порівнянні з міжнародною практикою та поділився баченням ПГНК на подальший розвиток галузі.

Пан Гладун відмітив значні зрушення, які відбулися за останні два роки в українському газовидобутку. Зокрема, за даними Investment Capital Ukraine (ICU), протягом 2015-2017 років приватний видобуток збільшився на 6% у порівнянні з 2% зростання в державному секторі. Хоча частка приватного сегмента в загальному обсязі видобутку газу все ще залишається досить невеликою – всього 20% у 2017 році – але за умови створення клімату для успішної співпраці між приватними компаніями та державою, ця частка може сягнути 25-30% в 2020 році, а видобуток – збільшитись на 45-70% до 6,3-7 млрд куб. м на рік.

Окремо пан Гладун відмітив унікальний газовий ресурс, що існує в Україні: це старі свердловини, законсервовані ще за радянських часів. Сучасні технології дозволяють відновити ці свердловини та знову розпочати видобуток. Це гарний приклад низькомаржинального проекту, де необхідне залучення малих та середній приватних компаній. Так, ПГНК має на своїх ліцензійних ділянках декілька десятків таких свердловин. А завдяки програмі їх відновлення ПГНК вже забезпечила 29,4% річного видобутку.

«Залучення приватних видобувних та сервісних компаній для спільної розробки важких родовищ та реалізації малих проектів – шлях до успіху українського газовидобутку. Такі роботи можуть забезпечити додатковий видобуток газу не лише для компаній, але й для країни в цілому», – відзначив Генеральний директор ПГНК Віктор Гладун.

Подальший успіх ПГНК бачить у кардинальних змінах підходу до регулювання нафтогазової індустрії в Україні, а саме у створенні стабільного законодавства, оскільки саме стабільність, прогнозованість та ретельний розрахунок ризиків допомагають планувати подальшу інвестиційну програму. Друге – це запуск процесу видачі нових ліцензій та аукціони на нові ліцензії. Крім того, важливо оцифрування, оновлення та відкриття геологічної інформації про потенційні родовища, яка є першочерговою при прийнятті інвестиційного рішення.